vrijdag, april 06, 2018

Jennifer Bartlett #4










Jennifer Bartlett's (former)home, studio and garden, 315 Vanderbilt Avenue, Brookyn, NYC.

"A former union hall at 315 Vanderbilt Avenue in Brookyn that underwent an imaginative 2008 renovation that transformed it and a vacant parking lot next door into a studio/residence/oasis for the artist Jennifer Bartlett is poised to enter the market at $8.5 million.

The property, between DeKalb and Lafayette Avenues on the Clinton Hill/Fort Greene border, includes a 5,500-square-foot building with a tawny brick exterior and an adjacent wraparound garden lot with two coveted off-street parking spaces. Annual real estate taxes are $24,923.

By the time Ms. Bartlett bought the then-unlovely but possibility-filled parcel for $3 million, it had had incarnations ranging from a union hall for the Candy & Confectionery Workers Local 452 to a preschool. Enticed by the opportunity to create a seamless living, work, studio and gallery space and turn a humble parking lot into a lush 22-by-85-foot private garden, Ms. Bartlett commissioned a multimillion-dollar redesign by the architect David Berridge.

Mr. Berridge had collaborated with Ms. Bartlett on several previous studio/residences, most notably the five-story West Village townhouse that served as her New York City base before the Brooklyn home, and a quaint summer cottage in Amagansett, N.Y., that she continues to use. The multifaceted Ms. Bartlett — while her best-known works are immense steel plate installations like the Museum of Modern Art’s “Rhapsody,” she also paints on canvas and in 1985 published an autobiographical novel, “History of the Universe” — designed the Brooklyn house’s furniture, tableware and its boulder-strewn garden with stone paths, water features, sculpture and mature evergreen plantings.

The main entrance to the house, which Ms. Bartlett shares with her Kerry blue terrier, Mulligan, and her Maine coon cat, Bracket, opens to a front office and storage area; to the right, stairs lead to the 30-by-35-foot upper-level gallery, kitchen, sitting area and guest suite. At the opposite corner of the office, a doorway reveals the slightly raised 30-by-35-foot ground-floor studio counterpart to the upper gallery. A wall of north-facing windows framed in mahogany offers views of the garden, with doors providing access; the ceilings, with beams exposed, are 13 feet on the main level and 15 feet upstairs, where another window wall and five skylights provide additional light. The polished concrete floors on the main level have radiant heat, as do the porcelain tile floors upstairs.

Works in progress, several of them landscapes inspired by the garden, adorn the walls of the main studio. Ms. Bartlett’s long, narrow work table faces the windows, and there is a powder room at one end of the studio, with a similar powder room upstairs. The master suite is at the back of the main level. Another wall of windows captures the garden, a curtain wall of Shoji-style screens on runners serves as a closet, and beside the bed there is a free-standing porcelain bathtub set in concrete and stainless steel. The discreet alcoves of the bathroom portion of the master suite are trimmed with Mexican tiles in hues selected by the artist — yellows, blues, beige and white.

Upstairs, the gallery/living space is bookended by the kitchen to the front and the guest suite and bonus room (now used to store art supplies) to the back. The kitchen has two exposures and exposed brick, and spans the nearly 38-foot width of the house, with the sink and stove set into a rustic walnut countertop beneath six windows that face west above the street. At the north end of the kitchen is a built-in seating area with garden views.

In an email statement, Ms. Bartlett explained her reasons for buying, and now parting with, the property: “I knew Vanderbilt was perfect the minute I saw it. Working on the transformation was a source of inspiration. It’s now time for a change; that is part of the creative process for me.”

Joan Goldberg of Brown Harris Stevens, the listing agent, said the artist plans to move to her Amagansett residence: “The seaside is the siren call right now.”

As for pricing the house, Ms. Goldberg said the loftlike open spaces, abundant light, pair of parking spots and capacious elevator all contribute to its appeal. “There’s nothing else like it,” she said. “Between its size and airiness, the extravagance of the renovation and the beauty of the garden seen through the two window walls, it is truly a serenely special home and art studio. It would be wonderful if another artist bought it. Of course, the garden lot could also be sold separately, but that would be tragic.”"
(bron: The New York Times, foto's: Linda Jaquez)


Floorplan.


Studio.


Garden. (bron: Homes to love)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten